Több mint húsz éve ugyanaz a munkám. Elfáradtam, kiégtem, ahogy körülöttem mindenki. Az orvos mérnök szeretne lenni, hogy egzakt feladata legyen, a mérnök tanár, hogy emberekkel foglalkozhasson, a tanár grafikus, a grafikus informatikus, az informatikus lovász…

Mintha rossz irányba mennék és a navigációm azt kiabálná: újra tervezés. Elhatároztam hát, hogy váltok! Szeretném kitalálni álmaim munkáját és szeretném megosztani a megvalósításhoz vezető utat.

Villamosmérnök vagyok, meg egy picit közgazdász is, mégis adatbázisokat turkálok, programkódokat írok idestova húsz éve. Régen nagyon szertettem énekelni, zenélni, erdőt járni, színészkedni, fényképezni, írni, egyszer még rajzolni tanulni is elmentem. Aztán közeledett az érettségi és a jövőnket meghatározó pályaválasztás, a felvételi. Biztos sokan vannak, akik úgy indulnak az életnek, hogy tökéletesen tudják, mit akarnak csinálni, én nem tartozom közéjük.

Igen, még most sincs fogalmam, hogy mi szeretnék lenni, csak annyi biztos, hogy ez már nem sokáig. A jelenlegi „ülök az íróasztalom mögött és napi nyolc órában csinálom a működő, bár szerintem senkinek örömet nem okozó dolgokat”, fel fogom váltani a „szeretem a munkámat, szabad és kreatív vagyok, szép dolgokat csinálok, amivel másoknak is örömöt szerzek” dolgokra. Szóval már csak a mit és a hogyan hiányzik.

Hosszú lesz ez az út, és nem is ma kezdetem. Rá kellett jönnöm, hogy először magamat kell rendbe tennem, átírnom a fejemben azokat a bakelit lemezeket, amelyekről eddig életem szokásai, megoldóképletei, félelmei szóltak. Úgy négy-öt éve kezdtem ezt az utat, de látványos változás csak az elmúlt évben történt.

Számomra hihetetlenül izgalmas íve van az elmúlt egy évemnek, ami tényleg arról szólt, hogy magamon dolgoztam — hiszek abban, hogy minden változás belülről indul, sem siettetni, sem előírni nem lehet, amikor kész vagy rá, akkor minden adott lesz, hogy sikerüljön. Ez idő alatt sok érdekes emberrel hozott össze a szerencsém és nagyon izgalmas, hogy mindig pont azzal az emberrel, aki ahhoz kellett, hogy megértsek valamit, hogy tovább tudjak lépni. Bízom benne, hogy a konkrét célom megtalálása, és a cél megvalósításához vezető rögös útról való „tudósításaim” másoknak is hasznosak lehetnek.

(2017. január 17.)

 

Ezek az írások a blog.hu oldalon voltak elérhetőek, de úgy döntöttem, mivel a KLiSS azokhoz is szól, akik most kezdik építgetni a bizniszüket, illetve, akik még csak tervezik, hogy vállalkozásba kezdenek, számukra hasznos lehet, ha olvashatják ezeket a gondolatokat.

1. rész - Hogyan lesz az álmaimból új munkám? »
2. rész - A szokásaink rabjai vagyunk »
3. rész - A döntés szabadsága »
4. rész - Minden az álmokkal kezdődik »
folytás hamarosan ...