Kezdő vállalkozóként egy teljesen új világba csöppensz. Nincs tapasztalatod az üzleti világban, jellemzően nincs több tízmillió befektetendő forintod, és hacsak nem egy multi marketing osztályáról érkezel, nincs elég marketing tudásod, nem értesz a pénzügyekhez, nem ismered a törvényeket.

Amikor álmodozol a vállalkozói létről, minden olyan egyszerű és szép. Megpróbálsz mindennek utánanézni, átgondolsz minden buktatót, szorzol-osztol, végül rászánod magad és egyéni vállalkozó leszel. Boldog vagy!

Ma már a csapból is az folyik, hogy az internet segítségével gyakorlatilag költségek nélkül, bárki beléphet szinte bármilyen piacra. Ez alapvetően igaz is. Nem szükséges, hogy bolthelyiséget bérelj, nincs szükség szórólapok nyomtatására. A webes marketingben nem indulsz aránytalanul rosszabbesélyekkel mint az, aki sok tízmilliót tud elkölteni.

Ma már mindenki facebookon hirdet, instagram sztorikat készítesz és tudja, hogy az internetes jelenléthez szüksége van egy weblapra is. De míg az közösségi média megjelenést megcsinálja maga, hisz írni tud, fotózni bármilyen telefonnal lehet, addig a weblapkészítést sokan ijesztően bonyolultnak gondolják.

Ez igaz is, meg nem is. A Csináld magad honlap című írásomban arra bíztatlak, hogy vágj bele bátran, hisz nincs vesztenivalód. De mi van azokkal, akik ennek ellenére, vélt vagy valós okok miatt nem maguk akarják a honlapjukat elkészíteni? Ők szakemberre fogják bízni az oldaluk elkészítését. Ezzel viszont egy nagy problémát vesznek a nyakukba: ki számít szakembernek?

Én úgy gondolom, bár tudom, hogy ez utópisztikus gondolat, hogy amikor valaki vállalkozik, akkor az alap, hogy abban a szakmában profi, amiben a szolgáltatását nyújtja. Mi a különbség akkor, hisz ötvenezertől ötvenmillió forintig lehet honlapkészítőt találni? Az csap be, aki nagyon drága, vagy az, aki nagyon olcsó?

Kérdés, hogy neked mi a drága? Tudom, kezdőként minden drága, de azért biztosan van a fejedben egy szám, amit még kifizetnél egy weblapért. Ha készítettél stratégiai tervet, akkor ezt a beruházást a várt nyereségedhez képest tudod meghatározni. De mégis, honnan tudhatod, hogy mit fogsz kapni a pénzedért?

A legfontosabb, hogy bízz a józan, paraszti eszedben és számolj!

Ügynökség

Egy ügynökség vélhetően jobb, megbízhatóbb oldalt készít, hisz 30-40 alkalmazottal dolgoznak. Mindig van, aki tudjon a problémáddal foglalkozni, minden területen szakembereket alkalmaz. A grafikus, aki a logódat tervezi, a webdizájner, aki a honlapod kinézetéért felel, a marketinges, aki tudja, hogyan épüljön fel a taralom, a szövegíró, aki a bemutatkozásodat ütősen tudja leírni, a programozó, aki mindezt lekódolja, a rendszergazda, aki tisztában van a biztonságos üzemeltetéssel és még sok-sok ember, aki mind profi a saját területén. Együtt biztosan többet tudnak nyújtani mint egy egyszemélyes vállalkozás, ahol mindez a sok szakma csupán egyetlen embert jelent.

Ráadásul egy ügynökségnek nem gond egyik-másik munkatársát nélkülözni, amíg az képzi magát, beteg, vagy szabadságon van. De ennek a profizmusnak, biztonságnak ára van. Egy ügynökség csak akkor tud megfelelő színvonalon szolgáltatni, ha drága. Ezt pedig egy kezdő nem tudja megfizetni és valószínű nincs is rá szüksége.

Szinte ingyen

A másik véglet, amikor valaki úgy hirdeti magát, hogy 50e-ért két nap alatt tiéd lehet álmaid honlapja. Ez sem lehetetlen, nem kall azonnal átveréstől tartanod. A kérdés annyi, hogy amit ezért a pénzért kapsz, az elegendő-e neked?

Gondold végig logikusan! Két napot dolgozik valaki, aki ezzel 50e forintot csinál. Ha soha nem beteg és nem szeret szabadságon lenni, és számoljunk azzal, hogy egy hónapban van 20 munkanap, akkor havi 500e forint bevétele van. Ebből adózik, fizeti a könyvelőjét, kicsit hirdet, de még így több pénze maradhat mint a minimál bér. Tehát nem elképzelhetetlen, hogy tényleg lelkiismeretesen dolgozik, nem ver át.

De gondolkodj tovább! Ahhoz, hogy valaki ilyen gyorsan tudjon dolgozni, konfekció megoldásokra van szüksége. Olyan dolgokra, amit gondolkodás nélkül lehet csinálni, hisz nincs idő a kreatív megoldásokra. Egy egyszerű példa. Szeretnél egy bemutatkozó oldalt. Ő megkér, hogy írd meg. Megírod, elküldöd. Ő megnézi, és tesz egy-két javaslatot, hogyan kellene átírnod, hogy ez illeszkedjen az oldal stílusához, hogy egyedi legyen, hogy marketing szempontoknak is megfeleljen. Ő, vagy Te átírjátok. Már csak ezzel eltelt két nap.

Vagyis amit kapsz az jó esetben a saját mondataid egy ingyenesen letölthető, gusztusos sablonba ide-oda beszúrva. Semmi nem fog itt rólad szólni. Nincs ezzel baj, csak előre tudd, hogy ezt választod.

Mennyi a reális?

Nem hiszem, hogy lehet egy számot mondani. Mindenki mást tart fontosnak, máshogy dolgozik, mások a költségei. Én máshonnan közelíteném ezt meg.

Én azonban azt gondolom, hogy egy álommal érkeztél a vállalkozásodba, hát szeretnéd, hogy aki megnézi az oldalad, az lássa is ezt az álmot, máskülönben egy leszel az üzletláncok unalmas termékei között.

Ha többre vágysz, amit egy 50e forintos oldal adni tud, akkor mélyebben kell a zsebedbe nyúlnod. Tapasztalatom szerint egy nem túl bonyolult oldal elkészítése úgy nettó hatvan-nyolcvan munkaóra. Ez azt jelenti, hogy egy egyszemélyes vállalkozás maximum három ilyen honlapot képes megcsinálni havonta.  Persze szabadságra mi is megyünk, marketingre, könyvelőre és sok-sok dologra nekünk is kell időt szánnunk. Vagyis, ha egyedül dolgozom és minőségi munkát szeretnék kiadni a kezemből, akkor havi két oldalnál többel nem számolhatok.

Ennek tudatában gondold végig, hogy egy adott feladatért milyen tudással, tapasztalattal, megbízhatósággal rendelkező embert kaphatsz. Az ingyen megcsinálod magadnak és a kifizetsz egy ügynökségnek 1,5 millió forintja között ugyanis széles a paletta.