Sokunknak az archetípus szóról nem véletlenül az asztrológia jut eszébe. De mi köze a csillagjósoknak az arculat megtervezéshez, a marketing stratégiához?

Az archetípus görög eredetű szó, ősképet jelent. Olyan képi sémákat jelöl, amelyek közös motívumok a különböző területeken élő népek mitológiájában. Valóságformáló erők, minták, ősi ösztönök, melyek nem egy ember sajátjai, hanem a kollektív tudatalattiból erednek. Ez a 12 őstípus minden kultúrában jelen volt és van ma is.

A fogalom több ezer éves múltra tekint vissza. Az asztrológia is a tizenkét jegy valamelyikébe sorol bennünket, a Nap-jegyek is archetípusok. Ha nem is hiszünk az asztrológiában, akkor is érdemes kicsit elidőzni az archetípusok vizsgálatánál, hiszen leegyszerűsítve személyiségjegyekről van szó. Hippokratész négyféle alkat és Platón négy őselem elmélete, vagy Carl Jung nyolc karaktertípusa meggyőzhet bennünket, hogy nem csupán tarot kártyáik fölé görnyedő jósnők használják az archetípus fogalmát. Ha a szakralitástól lecsupaszítva szeretnénk megközelíteni ezt a kérdést, akkor is egy működő rendszert kapunk.

Az emberek viselkedési mintáit felosztjuk valahány részre (jelen esetben tizenkettőre), és így egy olyan modellt kapunk, amivel személyiségjegyeik alapján minden embert be tudunk sorolni. Ennek alkalmazása pedig könnyen azonosíthatóvá, értelmezhetővé teszi bármelyik kiválasztott ember egyéniségét, így a milliárdnyi ember „működése” jól elemezhetővé válik.

Ha például az embereket alkatuk szerint három csoportba osztjuk (normál alkatúak, soványak, kövérek), akkor minden embert el tudunk helyezni ebben a rendszerben. Nyilvánvaló, hiszen az emberek testi tulajdonságai alapján, mi hoztuk létre a szabályt. Ugyanígy van ez a személyiségjegyekkel is. Vesszük az ember viselkedés jellemzőit és ez alapján definiáljuk a szabályainkat. Mivel ezt a modellt helyettünk már megalkották és ősidők óta finomítják, ezért nekünk elegendő elfogadnunk, hogy ez működik, valamint megismerésével átfogó és teljes képet kaphatunk az emberi tudatállapotokról, viselkedésekről.

Persze nem mondhatjuk azt, hogy egy emberben száz százalékban az egyik típus van jelen, a többi pedig egyáltalán nem, viszont minden emberre van egy olyan, ami leginkább jellemző rá.

Ha a célpiacunk felé az ő archetípusának megfelelően kommunikálunk, akkor kiszámíthatónak, szimpatikusnak látnak majd, úgy érzik, hogy ismernek bennünket. Ebből következik, hogy a célpiac meghatározásakor el kell döntenünk, hogy melyik archetípus jellemző rájuk. Tisztában kell lennünk azzal is, ha a tizenkét csoport közül egyhez beszélünk, akkor a maradék tizenegyet nem fogjuk megszólítani, elveszítjük, de tudjuk, hogy olyan nincs, hogy mindenkihez beszélünk. Ha azzal a marketinggel próbálkozunk, ami mindenkihez szól, akkor senki nem fog ránk figyelni.

Mivel a vállalkozásunk egy önálló entitás, így eldönthetjük, hogy melyik archetípusnak megfelelő képet akarunk mutatni róla.

Ha megjelenésében, arculatában, kommunikációjában nem használjuk következetesen a kiválasztott archetípus jellemzőit, akkor az érdeklődőink nem tudnak velünk azonosulni, elbizonytalanodnak, rosszabbak lesznek az eladási számaink. Olyan ez, mintha úgy beszélnénk egy csapat emberhez, hogy egymás után angol, francia, olasz, német, magyar szavakat használunk. Nagyon kevesen értenék meg. Ellenben, ha a spanyolokhoz spanyolul beszélünk, érteni fogják, amit mondunk.

Megvizsgálva a világ vezető márkáit láthatjuk, hogy tudatosan pozícionálják magukat egyik, vagy másik archetípusba. Ahogy egy korábbi cikkemben írtam (Miért azt választod?), a megjelenésükkel az érzelmeinkre hatnak, egy hangulatot, egy életéletérzést sugallnak. Érteni értjük ezt, de az, hogy képesek legyünk hatni az érzelmekre, elég nehezen megfogható feladat. Az archetípussal viszont egy jól definiált szabályrendszert kapunk segítségül.

Hiába vagyunk cégvezetők, nem tudjuk levetkőzni hétköznapi énünket, így például egyéni vállalkozóként könnyebb, ha a vállalkozásunknak is olyan archetípust kiválasztanunk, amilyenek mi magunk vagyunk. Mivel alaphelyzetben így működünk, könnyebb, természetesebb lesz a kommunikációnk. De ez csak segítség, nem kell ehhez ragaszkodnunk, főleg, ha nem egyszemélyes a vállalkozásunk.

Nem a termék határozza meg az archetípust, például az autógyárak egyike ide, másika oda pozicionálja magát. A cégünk archetípusa egy tudatos döntés eredménye, a marketing stratégánk része.

Mivel a témát nagyon izgalmasnak találom, így következő cikkemben folytatom, konkrét piacvezető márkák példáin mutatom be az egyes archetípusok jellemzőit, illetve kapcsolatát a barandekkel.

 

Az acrhetípusokról szóló sorozat részei:

Archetípusok a marketingben » - Az arcehítpusok szerepe a vállalkozásod karakteres megjelenésében
Archetípusok 1 » - A 12 archetípus közül az első hat tulajdonságainak leírása
Archetípusok 2 » - A maradék hat archetípus leírása