Akik vállalkozást indítanak ösztönösen érzik, hogy ma már elengedhetetlen az online térben jelen lenni, a social média megjelenés mellett szükség van egy weblapra is. Komoly dilemma azonban, hogy fizessenek-e azért, hogy valaki elkészítse a honlapjukat, vagy inkább maguk vágjanak bele?

Az induláskor rengeteg lelkesedés és idő áll rendelkezésünkre, de általában az anyagi erőforrásaink szűkösek, úgy kell beosztanunk azt a keveset, hogy mindenre jusson. Viszont, ha van időnk, akkor miért ne próbáljuk meg magunk elkészíteni a saját honlapunkat?

Vágj bele!

Úgy tűnhet, hogy magam ellen beszélek, de ha tanácsot kérnél tőlem, akkor én őszintén bíztatnálak arra, hogy vágj bele! Ha van időd és nem idegenkedsz a számítógépektől, akkor próbáld ki! Nem ördöngösség egy egyszerű honlapot elkészíteni és sokat nyerhetsz vele.

Nagy előnye, ha magad készíted el a honlapodat, hogy nem kerülsz kiszolgáltatott helyzetbe. Honlapot biztosan azért szeretnél, hogy segítse az eladásaidat, hogy feliratkozókat gyűjtsön. Csak egy egyszerű példa, amikor elindítasz egy kampányt, előtte el kell készíteni egy sales oldalt, de a webes embered időben elkészül? Már minden kész az induláshoz, de Te szeretnél egy mondatot még megváltoztatni, eléred még éjszaka az emberedet? Ráadásul ez egy szolgáltatás, amit nem adnak ingyen. Ha olyan szolgáltatást veszel, ami gyors elérést, reagálást biztosít, akkor az nagyon drága. Ha olcsót vásárolsz, akkor lehet, hogy csak egy hét elteltével készül el a kérésed.

Képes vagy magad megcsinálni a honlapodat? Igen. Ma már lehet úgy honlapot készíteni, hogy egy sornyi programkódot nem kell leírni. Rengeteg ingyenes oktatóanyag áll rendelkezésre, hogy megtanuld, hogyan kell felparaméterezni a kiválasztott eszközt, hogy működő honlapot kapj. Ha van egy kis érzéked hozzá, akkor a dizájnhoz sem kell szaktudás, végtelen sok szép sablon lehet kapni.

Persze, ha egy szakember készíti a dizájnt, akkor az biztosan harmonikus és a teljes megjelenésedre egységes lesz. A logód jól fog mutatni egy reklám tollon, de akár egy teherautó ponyváján is. De induláskor lehet, hogy nem ez a legfontosabb.

Mikor fizess érte?

Miért fizet akkor bárki is egy honlapért? A kérdés jogos, hiszen mondjuk a WordPress motor ingyenes, van ingyenes sablon, ingyenes pluginek. Csak kettőt kell kattintani és kész. Akkor mégis miért? Mert két kattintással nem lehet honlapot készíteni.

Azt kell megbecsülnöd, hogy azalatt az idő alatt, ameddig megtanulsz honlapot készíteni, mennyi pénzt tudsz csinálni a vállalkozásoddal? Ebből ki fog derülni, hogy érdemes-e magadnak csinálnod.

Én rengeteg időt és pénzt fektettem abba (ez az én beruházásom), hogy megtanuljam kezelni ezeket az eszközöket. Persze lehet, hogy egy probléma megoldása csak két kattintás, de én tudom, hogy hová kell kattintani. És itt nem csak a kattintást kell megfizetni, hanem a szaktudást. De ha éveket töltöttél már el azzal, hogy a saját honlapodat építgeted, akkor te is fogod ezt tudni. Kérdés, hogy melyik éri meg neked jobban? A saját szaktudásoddal pénzt csinálni, vagy az én szaktudásom elsajátításával a kiadásaidat csökkenteni?

És persze van egy sor egyéb kérdés is: a biztonság, a sebesség, a kód és a dizájn testre szabása. És ahogyan a saját szakterületeden, itt is érvényes, hogy folyamatosan tanulni kell. Ahogyan Te a saját szakmádban vagy jó, úgy itt is vannak szakemberek, akik a tudásukkal, tapasztalatukkal gyorsabban és eredményesebben végzik el a munkát mint egy „kezdő”.

De ahogy a vállalkozásod indításakor Te leszel a melós, a marketinges, a szövegíró, a pénzügyes, az ügyfélszolgálatos, a futár, az adminisztrátor, a titkárnő, miért ne lehetnél a webmester is?

Erőforrások

Azt gondolom, hogy három fontos erőforrás szükséges egy vállalkozás beindításához: tudás, idő, pénz. Ha a három közül egy megvan, akkor működőképes lehet a bizniszed. Ha van pénzed, akkor nyithatsz úgy éttermet, hogy egy rántottát nem tudsz összedobni, hisz megfizeted a szakácsot. De leginkább az jellemző, hogy van egy alapos szakértelmed és ezt próbálod majd eladni. A tudásodat, vagyis a munkaidődet. Ha emellett van még időd, hogy újabb tudásra tegyél szert, akkor azzal pénzt takaríthatsz meg.

Ez csupán azt jelenti, hogy abból az erőforrásból áldozol, amelyikből arányaiban több van. És pont ez a magyarázata annak, hogy nem beszélek magam ellen, ha arra bíztatlak, hogy csináld magad a honlapodat. Mert sokan vannak, és előbb-utóbb mindenki eljut oda, hogy nem a pénz nevű erőforrás lesz szűkös, hanem az idő.